Prosecco

je názov talianskeho vína, predtým tiež názov biele odrody viniča. Je odvodený od dediny, ktorá je súčasťou Terste v severnom Taliansku. Od roku 2010 smie byť Prosecco používané len na označovanie pôvodu vína, odroda sa teraz volá Glera. Slovo Prosecco sa rozdeľuje na 2 časti pre, ktoré znamená čisto pre a Secco, ktoré sa prekladá ako tvrdý alebo suchý. 

Prosecco s ochranou pôvodu (Denominazione di origine controlli) sa vyrába v
deviatich provinciách regiónov Benátsko (Veneto) a Friuli-Venezia Giulia (Friuli
Venezia Giulia). Prosecco Superiore DOCG existuje v dvoch variantoch: Prosecco
Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, ktoré môže pochádzať jedine z provincie
Treviso regiónu Veneto z oblasti medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene
(severne od mesta Treviso), a menšie Asolo Prosecco Superiore DOCG, vyrábané v
blízkosti mesta Asolo.

Prvé tri kráľovské pivovary v bývalom Rakúsko-Uhorsku sa nachádzali v Tvrdomesticiach a Veľkých Uherciach pri Partizánskom a v Turdmenoch pri Balatone. O existencii týchto pivovarov sa zmieňuje listina kráľa Ladislava IV. z roku 1274. Pivovarníctvo na Slovensku dosiahlo najväčší rozmach v období rokov 1620 až 1650. Pivo sa vtedy varilo prakticky vo všetkých mestách a väčších obciach na Slovensku. Najväčší úpadok pivovarníctva nastal od roku 1850, kedy boli zavedené vysoké dane za varenie piva. Dnes je na Slovensku len 15 pivovarov a varenie piva je v nich ohrozené napriek tomu, že produkujú zlatý mok, ktorý patrí medzi najlepšie na svete.
 

Prosecco je hlavnou prísadou koktailu Bellini a môže byť lacnejšie náhradou za šampanské víno. Je tiež kľúčovou ingredienciou Spritz, kokteilu obľúbeného na severe Talianska. 

Kopcovitá krajina s vinicami okolo miest Conegliano a Valdobbiadene bola v roku 2019 zapísaná na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. 


zdroj: wiki



Filtrovanie produktov Zobrazené 1 - 12 z 27 produktov
Zoradiť podľa
Cenové rozpätie
Kategórie
1 2 3