Šumivé víno

je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába alkoholovým kvasením vylisovanej šťavy z plodov viniča hroznorodého (hrozno).

Nižšie uvedené členenie je v zmysle zákonnej normy platnej pre územie Slovenska (zákon č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve) v znení zákona 198/2010 Z.z. s účinnosťou od 1.6.2010.

Zákonodarstvo v krajinách produkujúcich víno je rozdielne, v rámci EÚ sú niektoré základné ustanovenia jednotné. V krajinách južnej Európy však existuje zväčša členenie a kategorizácia vín podľa geografického pôvodu.
 

Členenie podľa obsahu cukru

Vína tiché

  1. suché – najviac 4 g.l−1 zvyškového cukru
  2. polosuché – 4,1–12 g.l−1 zvyškového cukru
  3. polosladké – 12,1–45 g.l−1 zvyškového cukru
  4. sladké – minimálne 45 g.l−1 zvyškového cukru

 

Sekty

  1. brut nature (prírodne surové) – menej ako 3 g.l−1 cukru (bez pridania cukru do šťavy)
  2. extra brut (obzvlášť surové) – 0–6 g.l−1 cukru
  3. brut (surové) – do 15 g.l−1 cukru
  4. extra dry (obzvlášť suché) – 12–20 g.l−1 cukru
  5. sec (suché) – 17–35 g.l−1 cukru
  6. demi-sec (polosuché) – 33–50 g.l−1 cukru
  7. doux (sladké) – viac ako 50 g.l−1 cukru

zdroj: wiki

Najobľúbenejšie



Filtrovanie produktov Zobrazené 1 - 12 z 40 produktov
Zoradiť podľa
Cenové rozpätie
Kategórie
1 2 3 4