Mezcal
je destilovaný alkoholický nápoj vyrábaný z agáve.
Mexiko je domovom viac ako 200 druhov rastliny agáve a približne 30 druhov zelené agáve sa používa na výrobu mezcalu. Každý druh agáve má svoju špeciálnu charakteristiku, preto je možné docieliť hŕbu chuťou pri výrobe tohto destilátu.
Trvá, v závislosti od druhu, 7-9 rokov než rastlina agáve dospeje (a jej srdce potom váži až 100 kg) a môže sa použiť na výrobu mezcalu. Akonáhle dospeje, vyrúbe ju podľa tradície najstarší člen rodiny. Na výrobu sa používa len srdce agáve (tzv. Piňa), ktoré sa údi, tým získava svoju kouřovost.
Následne sa drvia, aby sa získala šťava. Potom sa šťava fermentuje a destiluje aspoň dvakrát, aby bolo dosiahnuté jemnej chuti. Z jednej rastliny jej býva až 65 litrov a mezcal má po prvej destilácii vždy 55% alkoholu. Nakoniec sa výsledný mezcal balia do fliaš, tomu sa hovorí mladý mezcal alebo blanco.
Dlhoročný mezcal vznikne uchovávaním v dubových sudoch. Podľa doby, ktorú v sudoch z dubového dreva strávi, sa mu hovorí buď mezcal reposado (0,5-1,5 roku) alebo mezcal Añejo (2-8 rokov).
zdroj: wiki
Zobrazujú sa všetky 3 výsledky
-
Marca Negra Espadin 100% Agave 0,7l
89,00 € s DPHMarca Negra Espadin 100% Agave 0,7l
89,00 € s DPHMarca Negra Espadin je kvalitný mezcal vyrobený zo 100 % agáve odrody Espadin. Espadin sa zaraďuje medzi najobľúbenejšiu odrodu agávy, ktoré sa používajú pri výrobe Mezcalu. Vďaka nej má tento mezcal elegantný a aromatický charakter. Dvojitá destilácia v tradičných destilčných nádobách aj plnenie do fliaš prebieha ručne.
1 na sklade
Rýchle zobrazenie