Mezcal

je destilovaný alkoholický nápoj vyrábaný z agáve.

Mexiko je domovom viac ako 200 druhov rastliny agáve a približne 30 druhov zelené agáve sa používa na výrobu mezcalu. Každý druh agáve má svoju špeciálnu charakteristiku, preto je možné docieliť hŕbu chuťou pri výrobe tohto destilátu.

Trvá, v závislosti od druhu, 7-9 rokov než rastlina agáve dospeje (a jej srdce potom váži až 100 kg) a môže sa použiť na výrobu mezcalu. Akonáhle dospeje, vyrúbe ju podľa tradície najstarší člen rodiny. Na výrobu sa používa len srdce agáve (tzv. Piňa), ktoré sa údi, tým získava svoju kouřovost.

Následne sa drvia, aby sa získala šťava. Potom sa šťava fermentuje a destiluje aspoň dvakrát, aby bolo dosiahnuté jemnej chuti. Z jednej rastliny jej býva až 65 litrov a mezcal má po prvej destilácii vždy 55% alkoholu. Nakoniec sa výsledný mezcal balia do fliaš, tomu sa hovorí mladý mezcal alebo blanco.

Dlhoročný mezcal vznikne uchovávaním v dubových sudoch. Podľa doby, ktorú v sudoch z dubového dreva strávi, sa mu hovorí buď mezcal reposado (0,5-1,5 roku) alebo mezcal Añejo (2-8 rokov).


zdroj: wiki

Najobľúbenejšie



Zobrazujú sa všetky 2 výsledky

  • San Cosme Oaxaca Mezcal Blanco

    39,00  s DPH

    Mezcal San Cosme je jedinečný nápoj, ktorého chuť a remeselné spracovanie zachovávajú predkoloniálnu tradíciu Mexika. Má blízky vzťah k tequile avšak narozdiel od nej môže byť vyrobený s jedným z 8 rôznych druhov agáve, zatiaľ čo tequila môže byť vyrobená len s modrou agáve. Produkuje sa v malých dávkach v Oaxace v Mexiku, Mezcal San Cosme sa vyrába so 100% espadínovým agáve.

    1 na sklade

    Pridať do košíka
    Rýchle zobrazenie
  • Mezcal Gusano Rojo 0,7l

    22,00  s DPH

    Mezcal Gusano Rojo 0,7l

    22,00  s DPH

    Mezcal Gusano Rojo je pravý 100% agave (odroda Espadin) mezcal z mexického štátu Oaxaca. Gusano Rojo znamená v preklade Červený Červ a nájdete ho aj na etikete, navrhnutej v roku 1940 Jacobom Lozano Páezom. V fľaši jedného z najobľúbenejších svetových mezcalov sa v skutočnosti nachádza larva motýľa, ktorá žije vnútri sŕdc agáve a je pridávaná od roku 1950 do fliaš mezcalu, aby mu prepožičala špeciálnu príchuť.

    2 na sklade

    Pridať do košíka
    Rýchle zobrazenie