často nazývané saké, znamená japonsky „alkoholický nápoj“. V Európe sa tento názov ujal pre alkoholický nápoj kvasený z ryže, však vyrába sa aj z celého radu iných zdrojov. Japonec ako saké označí aj víno či vodku, ale pravdepodobne použije iný výraz.
Pravé japonskej Sake nesie názov Nihonšu (日本 酒) a je vyrobené z ryže niekoľkonásobnou fermentáciou, tým je jeho výroba podobná výrobe piva. V Japonsku sa podáva studené (10 ° C), teplé (20 ° C) alebo horúce (30 ° C), záleží na konzumentovi a tiež na ročnom období. V zime sa podáva horúce a v lete studené. Známej japonskej značky, s dlhoročnou tradíciou, balia sake do krabíc z pravého japonského javora. Väčšina druhov saké obsahuje štrnásť až sedemnásť percent alkoholu. Sila Sake je však hlavne v jeho plamenité chuti, ktorá má niekedy veľkú silu. Sake je súčasťou mnohých japonských rituálov, väčšinou pri príležitosti osláv sviatkov.
Sake je spojené so šintoizmu – vládne mu líščí bohyňa Inari, jej hlavnou svätyne je južne od Kjóta vo Fušimi, v celom Japonsku má asi 30 000 svätyňou.
Sake sa vyrába zo špeciálnych odrôd ryže (sakamai). Ryžová zrná sa najprv obrúsi, máčajú a v pare uvarí. Uvarená vychladená zrna sa infikujú plesne koji (Aspergillus oryzae), ktorá škrob enzymaticky štiepi na jednoduchšie cukry, ktoré potom kvasí a vzniká alkohol. Výroba je veľmi podobná výrobe piva. Niekedy nasleduje destilácia kvasu a následné pridanie alkoholu do kvasiaceho nápoja, čím sa ďalšie kvasenie zastaví a obsah alkoholu sa zvýši na 18-25%. Tento postup je obdobný postup pri výrobe portského vína.
zdroj: wiki
Zobrazuje sa všetkych 7 výsledkov
Choya Sake je originálne japonský nápoj vyrobený z pomaly fermentovanej japonskej ryže, koji kvasiniek (aspergillus oryzae) a minerálnej vody.
4 na sklade
Kuromatsu Senjo Prototype Junmai daiginjo je prémiové japonské saké. Bolo varené pomocou miestnej saké ryže Hitogokochi z prefektúry Nagano. EXKLUZÍVNE IBA U NÁS!
16 na sklade
Yonetsuru Extra Dry Junmai je suché junmai saké, ktoré je vyrábené bez použitia pridaného alkoholu alebo cukru. Toto saké sa vyrába stárnutím čistej moromi pasty až dokým nie je priezračná.
6 na sklade
Naito KisoSansen Nijino Shirabe je japonské saké vyrobené z ryže odrody Yume Sansui z prefektúry Aichi. Ryža na toto saké bola leštená na úroveň 55 % a potom bola pomaly a starostlivo varená pri nízkej teplote.
17 na sklade
Naito Sleeping Black Cat Shochu je prémiová japonská pálenka. EXKLUZÍVNE IBA U NÁS!
14 na sklade
Beni Umeshu je prémiové Umeshu (slivkové víno). Je vyrábané zo zmesi vzácnych druhov sliviek Beni-no-mai namočených v saké.
7 na sklade
Kuromatsu Senjo Junmai raw sake je prémiové japonské saké, ktoré bolo varené pomocou miestnej saké ryže Hitogokochi z prefektúry Nagano. EXKLUZÍVNE IBA U NÁS!
12 na sklade